Akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. En tesirli tedavi usulü ise ameliyat ile kanser dokusunun bedenden büsbütün çıkarılmasıdır. Ameliyat her hastaya uygulanamamaktadır. Örneğin akciğer tümörü bedenin öteki bölgelerine sıçramışsa (metastaz) cerrahinin yararı çok hudutlu olmaktadır. Maalesef, birçok olaylarımız bu haldedir.
Akciğer kanseri nedeniyle müracaat eden hastalarda öncelikle ameliyata uygun olup olmadığı araştırılmaktadır. Bir dizi tetkikler istenir. Elde edilen sonuçlarına nazaran karar verilir. Örneğin; hastalarımız ameliyat için uygun olduğunu gösteren kimi bulgular;
(1) kanserin tek akciğerle hudutlu olması
(2) hastalığın uzak lenf nodlarına, karşı akciğer, kalbe, büyük damarlara, yemek borusuna yayılmamış olması
(3) kanser hücrelerinin beyin, karaciğer, kemik, böbrek üstü bezleri üzere rastgele bir uzak organa sıçramaması.
Sonuç olarak akciğer kanserinde en tesirli tedavi usulü cerrahi tedavidir.
Akciğer kanseri erken evrede tespit edilirse Covid 19 riskine karşın ameliyat yapılmalı mıdır?
Bu soru hem hasta ve hem de yakınları tarafından sorulmaktadır. Kanser, cerrahi için uygun olduğu erken evrede ameliyat yapılmaz ise hasta, tesirli bir tedavi talihini yitirilmektedir. Erken evre akciğer kanseri nedeniyle ameliyat olan hastalarımızda büyük oranda tam şifa sağlanmaktadır.
Özet olarak; Covid 19 pandemisinden ötürü ameliyatı ertelemek hastanın en tesirli tedavi seçeceğini olan ameliyat bahtını dolayısı ile tam şifa sağlama bahtını kaybetmesine sebep olabilir.